Ras standard JRT (PDF)

Ras presentation TJT
Ras Standard TJT (PDF)

Jakt Prover

Ras presention Jack Russell Terrier

Historik
Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier av lagom storlek som skulle assistera foxhundarna i rävjakten. Två varianter utvecklades ur så gott som samma linjer, enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den högre, mer kvadratiskt byggda varianten är numera känd som parson russell terrier medan den lågbenta, proportionellt längre är känd som jack russell terrier. 2001 blev den godkänd av Svenska Kennelklubben. Jack russell är en av de numerärt största raserna i terriergruppen. 

Användningsområde
Jack russell terrier är en sällskapshund men också en duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Det är en positiv hund, förväntansfull och glad möter den de flesta utmaningar. Man ska vara medveten om att jaktinstinkten finns där, även om man inte tänkt använda hunden till jakt. Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök.

Hälsa
Jack russell är en frisk och sund ras. Den har inga kända rassjukdomar och inget hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben. Men rasklubben rekommenderar ögonlysning och patellaundersökning (lösa knäleder) av avelshundar.

Egenskaper / Mentalitet
Rasen har ett stort mod och självförtroende i en liten och söt förpackning. Den är mycket social och sällskaplig. Den var ju från början avsedd för grytjakt. Med detta i bakhuvudet, är det lätt att förstå varför en liten jack russell än i dag är så positiv, självständig och modig.

Storlek och utseende
Jack russell terrier är en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier. Kroppen är längre än den är hög, bröstkorgens omkrets bakom armbågarna är ca 40–43 cm och mankhöjden är ca 25–30 cm. Vikten är ca 5–6 kg. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken). Färgen är vit med svarta och/eller rödgula tecken.

Pälsvård
Den släthåriga varianten har en tät slät päls som inte behöver trimmas. Den strävhåriga är i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls, som behöver trimmas. En raggig päls är nästan som ett mellanting mellan slät och sträv. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig har. Den behöver också trimmas. Man ska inte klippa rasen. Klipper man av de döda hårstråna istället för att rycka bort dem med rötterna, blir pälsen porösare och absorberar väta och smuts. Det gör att hunden fryser mycket fortare i regn och blötsnö.

Övrigt
Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen är framåt, orädd, social och vänlig med gott självförtroende. Världens roligaste lilla hund

Ras presentation Tysk Jaktterrier

Den tyska jaktterriern är en utpräglad jakthund. Till skillnad från andra terrierraser som används till jakt, avlas den tyska jaktterriern helt och hållet av jägare och för jägare. Detta gäller såväl i hemlandet Tyskland som i Sverige. Tysk jaktterrier är en skalldrivande, grytskarp hund med stor vattenpassion. Den har stor jaktlust och är uthålligt arbetsvillig såväl i grytet som i skogen eller andvattnet och är utmärkt vid eftersök. Det lilla svartabruna krutpaketet har ett starkt psyke, är livlig, energisk, intelligent, lättlärd, viljestark och arbetskrävande. Trots den starka viljan är den mycket mottaglig för dressyr. Dessutom är den en utmärkt familjehund.

Den Tyska Jaktterriern är ingen hund för den som bara jagar ibland och som inte har särskilt mycket tid över för att ägna sig åt hunden. Den behöver få utlopp för sin energi genom jakt och eftersom den har ett starkt psyke kräver rasen också en konsekvent och bestämd ledare.

Tysk jaktterrier är en robust jakthund och detta skall synas. Hanhund skall ha kraftig könsprägel, tik skall vara feminin men ej i betydelsen tunn eller klen. Tänderna är viktiga på denna ras och bettet skall vara korrekt. Mankhöjden skall vara 33 - 40 cm och bröstomfånget ca 10 - 12 cm större än mankhöjden. Idealvikt är 9 - 10 kg för hanhund och 7,5 - 8,5 kg för tik. Mentaliteten beskrivs i rasstandarden som "modig och hård, arbetsvillig och uthållig, vital och temperamentsfull, tillförlitlig, tillgänglig och lättförd, varken skygg eller aggressiv".

Tysk jaktterrier är en robust, oöm och mycket frisk ras. Ärftliga sjukdomar är mycket sällsynta, den enda av någon betydelse är linsluxuation som drabbar endast ca 2% av hundarna.

 

Jaktegenskaper

I hemlandet Tyskland används den framförallt till grytjakt på räv och till vildsvinsjakt, men även ofta som apportör och eftersökshund. I Tyskland är jaktterriern vIldsvinshunden nummer ett framför andra raser.

I Sverige används den framförallt som kortdrivare på klövvilt men ungefär hälften av hundarna används även för grytjakt. Användningen av Tysk jaktterrier för vildsvinsjakt har ökat mycket snabbt. Vissa jägare använder även sina jaktterriers till apportör av småvilt, till eftersök och vid björnjakt.

Som kortdrivare på klövvilt, räv och hare arbetar jaktterriern med ett energiskt sök och en drevfart ungefär som en Beagle. Drevtiderna varierar mellan 5 och 30 minuter, ibland längre. Rastypiskt är att hunden driver så länge den har god kontakt med drevdjuret men bryter när drevdjuret drar iväg eller vid svårare tappter. Detta gör att hunden oftast driver rådjur så länge de buktar men bryter när drevet sträcker ut. På älg och vildsvin arbetar jaktterriern både som kortdrivare och med ståndskall. De senaste åren har det även skjutits några björnar i Sverige efter ståndarbeten av tyska jaktterriers.

Vid grytjakt används de flesta jaktterriers som rävsprängare och de gör jobbet med stor effektivitet. De rastypiska egenskaperna med hög skärpa och rörlighet är precis vad man önskar sig aven bra rävsprängare. Vissa hundar lämpar sig bättre som föreliggare på grytjakt efter grävling.

Även vid jakt på mindre rovdjur som mink och mård har jaktterrriern sin givna uppgift att finna, markera och irritera viltet.

Som eftersöks hund är jaktterriern effektiv, den har ett gott luktsinne och spårar bra, det livliga temperamentet och den stora arbetsviljan gör dock att de flesta har en något högre fart på spåret än vad som är idealt men vissa individer är utmärkta spårhundar. Den har en stor vilja att finna viltet och ger inte upp i första taget. Som lös eftersökshund är jaktterriern mycket effektiv, den får här användning för sin höga viltskärpa. Mindre klövvilt som rådjur och dovkalvar drar den ner med strupgrepp och större klövvilt ställer den

Vissa jägare använder sina jaktterriers som apportörer. En del som spontanapportörer i mindre andvatten men vissa förare ger sina hundar en regelrätt apporteringsdressyr vilket gör dem användbara även på t.ex. duvor, kråkor, morkullor och kaniner. Över huvud taget så får man ut mycket mer av sin tyska jaktterrier om man lägger ner lite tid på att dressera hunden till en lydig och samarbetsvillig jakthund.